Havregrød er en god start på dagen, og behøver ikke være en kedelig oplevelse. Med diverse toppings og smagsgivere kan morgengrøden bliver et lækkert måltid. Havregryn er fyldt med sunde sager, herunder diverse vitaminer og mineraler samt kostfibre, der giver en god mæthed langt op ad formiddagen. Og så er det nemt!

Hvis du følger low FODMAP diet er du formentlig klar over, at havregryn indtil nu har været begrænset til en mængde på 25 g pr. måltid. Monash har ny testet flere forskellige slags havregryn, og alle andre de har testet har vist sig at have lavt indhold ved indtag af 50-60 g pr. måltid. Som du kan læse om HER, er der også testet nogle danske havregryn, som i følge resultaterne kan spises i endnu større mængder.

OBS: Monash har for nyligt testet bananer igen, da mange har rapporteret problemer med at indtage modne bananer. Deres nye tests viser, at modne bananer har et højt indhold af fruktaner, hvorfor de modne bananer er gået fra at kunne spises frit til kun at kunne spises i en begrænset mængde på 1/3 af en banan. Det er dog vigtigt for os at sige, at hvis du har spist modne bananer indtil nu uden problemer, så skal du IKKE begynde at begrænse dit indtag nu. Husk, at tolerancen for FODMAPs er forskellige fra person til person, og at de fleste på low FODMAP diet fint tåler større mængder af begrænsede fødevarer. Vær opmærksom på, at umodne bananer fortsat kan spises frit (dog begrænset til 100 g ved fruktosemalabsorption).

Opskrifterne kan gøres mælkefri ved at udskifte minimælk med sukkerfri mandelmælk eller med rismælk.

Portionerne her er velegnet til dig, der ønsker et vægttab. Du kan således blot øge mængderne, hvis du gerne vil holde vægten eller ønsker at tage på i vægt.

Her er 3 bud på variationer af din havregrød:

#1. Havregrød med friske bær, vanilje og ahornsirup.

#2. Havregrød med banan, vanilje, kanel og pecannødder.

#3. Havregrød med jordbær, kokos og ahornsirup.

 

Ingredienser (1 person)

#1. 1 dl havregryn, 1½ dl minimælk, ½ tsk. vaniljepulver (fra Urtekram uden sukker), 50 g bær (for eksempel jordbær og blåbær) og 1 spsk. ahornsirup.

#2. 1 dl havregryn, 1½ dl minimælk, ½ tsk. vaniljepulver (fra Urtekram uden sukker), 1 lille banan, 6 stk. pecannødder og kanel efter smag.

#3. 1 dl havregryn, 1½ dl minimælk, ½ tsk. vaniljepulver (fra Urtekram uden sukker), 50 g jordbær (friske eller frosne), 1 spsk. kokosmel, ½ spsk. ahornsirup og eventuelt frysetørrede bær som pynt.

 

Sådan gør du

#1. Kog havregryn og mælk med vaniljepulver i et par minutter. Server med friske bær og ahornsirup på.

#2. Kog havregryn, mælk, vaniljepulver og ½ most banan i et par minutter. Server med den sidste halve banan i skiver, hakkede nødder og kanel på.

#3. Kog havregryn, mælk, vaniljepulver, kokosmel og jordbær i tern i et par minutter. Pynt eventuelt med frysetørrede hindbær eller jordbær ved servering.

 

TIP: Husk at anvende laktosefri mælk, hvis du ikke tåler laktose og glutenfri havregryn, hvis du ikke tåler gluten.

20150730_090335

20150731_092159

IMG_1767

 


Næringsindhold (version 1):

Energi: 1160 kJ / 276 kcal

Protein: 10 g Fedt: 3 g

Kulhydrat: 53 g

Kostfibre: 5 g

 

Næringsindhold (version 2):

Energi: 1370 kJ / 326 kcal

Protein: 12 g Fedt: 13 g

Kulhydrat: 44 g

Kostfibre: 6 g

 

Næringsindhold (version 3):

Energi: 1155 kJ / 275 kcal

Protein: 11 g Fedt: 7 g

Kulhydrat: 45 g

Kostfibre: 5 g