Julen kan for mange være en stor udfordring i forhold til at holde vægten og bevare en sund livsstil. Store mængder mad og alkohol følger ofte med december måned, og mange oplever, at der ryger et par uønskede kilo på sidebenene samt en vedvarende dårlig samvittighed over juletidens indtag af slik, konfekt og fed julemad. Her får du 13 tips til, hvordan du kan gå julen i møde på en sundere og lettere måde, så du undgår vægtøgning og dårlig samvittighed.

1. Sæt realistiske mål for din vægtudvikling eller livsstil i julen. Et realistisk mål for mange vil ikke være et vægttab, men derimod at bevare den nuværende vægt.

2. Sørg for at være mæt, når du handler ind i juletiden. Hvis du er sulten, når du skal handle ind til aftensmaden eller til julegaver, så er der rigtig mange usunde fristelser i øjenhøjde i december måned. Hvis du skal på farten i længere tid til juleindkøb, så sørg for at have lidt mad med, for eksempel frugt, nødder, knækbrød eller en smurt bolle eller rugbrød. Så undgår du lettere impulsive usunde køb på vejen.

3. Undgå at springe måltider over i juledagene for at gøre plads til ekstra meget julemad. Det kan ikke betale sig i sidste ende, da du let kommer til at overspise på grund af sult. Derudover er der stor risiko for at få forstoppelse, hvis du spiser få og meget store måltider. Så sørg for at have spist inden julefrokosten eller julearrangementet – så undgår du bedre at spise for meget, når maden kommer på bordet.

4. Gør dig nogle tanker på forhånd om hvilken mad, du vil prioritere til netop det julearrangement, du er på vej til. Så kan du prioritere nogle andre retter til næste arrangement. Det kunne for eksempel være leverpostej, sild og frikadeller den ene gang, og flæskesteg og laks den anden gang.

5. Spar på fedtet ved at skære det synlige fedt af flæskestegen eller anden, ved at spare på den fede sovs (sørg eventuelt for at lave en mere fedtfattig til de interesserede) og udelad eller begræns smør på brødet. Spar på kartofler (især de brunede) og spis i stedet mere kød og masser af grøntsager.

6. Hvis det er en klassisk julefrokost med rugbrød, så kom fyld og pålæg på et kvart stykke rugbrød ad gangen. På den måde kan du få flere forskellige slags pålæg, men en mindre mænge kalorier. Vælg rugbrød frem for franskbrød, da det mætter mere og i længere tid.

7. Tænk over, om du kan være med til at forny traditionen omkring hvilken mad, der ”hører sig til” de julearrangementer, som du selv holder eller som foregår hos familie og venner. Det kan for eksempel være en eller flere lækre salater til julebordet, en mere fedtfattig sovs, sundere julebag og snacks til efter middagen, en gåtur efter julemiddagen og så videre.

8. Planlæg maden til juledagene med din familie eller venner i forvejen, så du undgår hurtige og usunde valg og indslag til julebordet. Vælg nogle få lækre indslag af god kvalitet, og nyd disse i stedet for at servere et hav af forskellige julegodter.

9. Alkohol indeholder store mængder kalorier uden at give mæthed. Sammenlign et glas alkohol med et stykke kage – det kan få tankerne i gang om, hvor mange genstande man bør drikke på en aften. Ville du have plads til at spise 5 stykker kage udover den mad, du har ellers har spist til middagen? Desuden er det en god idé at drikke et glas vand mellem hvert glas alkohol, du drikker – det mætter, så du lettere undgår at spise for meget, og det gør automatisk, at du drikker mindre alkohol.

10. Ikke al samvær i julen behøver at dreje sig om mad. Planlæg forskellige juleaktiviteter for børn og voksne. Det er super hyggeligt, og kan være med til at fjerne fokus fra maden. Det kunne for eksempel være kreative indslag som juleklip og juledekorationer, fælde og pynte juletræ, synge julesange, skrive og sende julekort, tag på udflugter til diverse julemarkeder, juletivoli eller bare en god gåtur i skoven.

11. Spis langsomt og nyd maden. Hvis du spiser for hurtigt, så kan du let komme til at spise for meget. Derudover er der større risiko for mavepine og luft i maven, hvis du kaster maden i dig.

12. Hvis du elsker at bage og lave konfekt til jul, så kast dig ud i sundere versioner af de klassiske julegodter, der er sødet med for eksempel frisk eller tørret frugt, friske dadler, stevia, sukrin, sødemidler, og hvor der er sparret på fedtet og anvendt vegetabilsk fedtstof. Frisk frugt, tørret frugt, nødder og mørk chokolade fungerer i sig selv godt som julegodter. Du kan finde inspiration til opskrifter forskellige steder på internettet og på biblioteket. Du kan også løbende finde opskrifter på hjemmesiden her på siden.

13. Hvis dine portioner af hjemmelavede julegodter bliver for store, så brug den overskydende konfekt og julebag til værtindegaver, spillegaver og julegaver. På den måde gør du andre glade og spare selv på nogle kalorier.

13 tips til jul