Disse speltboller virker hver gang! Det er mine personlige favoritter, som kommer på morgenbordet hos mig hver gang vi har gæster. Med deres sprøde skorpe og luftige, seje krumme er de perfekte til morgenbordet, men er også gode til et mellemmåltid eller som tilbehør til frokost eller aftensmad. På grund af fuldkornsspeltmel og kerner, er bollerne også fiberrige.

Bollerne er langtidshævede og bagt med surdej, så FODMAP-indholdet reduceres. Det kan dog godt lade sig gøre at spise speltbrød uden surdej på low FODMAP diet. Mængden vil afhænge af din tolerance. Læs mere om brug af spelt med og uden surdej HER.

Jeg har arbejdet med bageteknikken, så disse boller nu er blevet endnu bedre end tidligere!

 

Ingredienser (cirka 24 stk.)

  • 10 g gær
  • 2-3 spsk. speltsurdej (OBS: Surdej er med til at reducere indholdet af FODMAPs i brødet. Surdejen kan undværes, hvis du før har afprøvet langtidshævet speltbrød uden surdej, og ikke får symptomer herved. Læse mere om dette HER. Hvis du ikke følger low FODMAP diet, kan du uden problemer undvære surdejen, men den tilfører dog god smag til brødet)
  • 9 dl vand
  • 50 g solsikkekerner
  • 50 sesamfrø
  • Cirka 250 g fuldkornsspeltmel
  • Cirka 700 g sigtet speltmel
  • 2 tsk. groft salt

Sådan gør du

Rør vand, kerner og mel sammen i en skål. Konsistensen skal være som en meget tyk, sej grød, som er svær at røre i. Lad det stå og trække i 30 minutter.

Rør imens gær sammen med surdejen. Tilsæt gær/surdejsblandingen til dejen og rør grundigt rundt. Tilsæt også salt og rør godt rundt. Lad dejen hvile i 30 minutter igen.
Rør herefter rundt i dejen igen. Smør en plastbeholder eller skål med olie og kom dejen herover i. Kom et tætsluttende låg på, og lad dejen stå på køkkenbordet i 3 timer.
Sæt herefter bøtten med dej i køleskabet og lad den stå på køl til næste dag eller minimum 12 timer.

Tag herefter dejen ud af køleskabet og lad den hvile på køkkenbordet i 1 times tid. Varm ovnen på til 250 grader med en bradepande i ovnen. Kom rigeligt sigtet speltmel ud på bordet og hæld forsigtigt dejen ud på bordet. Vend dejen forsigtigt rundt i lidt mel, så den ikke er så klistret, men uden at slå al luften ud af dejen.

Tag bagepladen ud af ovnen og beklæd den med bagepapir. Skær passende stykker dej ud med en kniv (så du ikke maser dejen for meget) og sæt dem på bagepladen. Kom straks pladen i ovnen. Stil også et lille fad med vand i bunden af ovnen. Bag bollerne i 16-20 minutter til de er sprøde og lyder hule, når man banker dem i bunden. Lad den resterende dej ligge på bordet med et viskestykke over, indtil det første hold boller er færdigbagte. Gentag herefter og bag de sidste boller.

 

Verdens bedste speltboller.docx

 


Næringsindhold pr. bolle:

Energi: 679 kJ / 160 kcal

Protein: 5 g

Fedt: 3 g

Kulhydrat: 27,5 g

Kostfibre: 4,5 g