Juletiden er fyldt med lækre sager, hvoraf marcipan er en af mine personlige favoritter.

Hvis man følger Low FODMAP diæten til lindring af irritabel tyktarm (IBS), bør mandler kun spises i en begrænset mængde på 12 g pr. måltid i opstartsfasen. Det svarer ikke til særlig meget marcipan. Hvis man regner på det bliver det til cirka 20 g marcipan, som er low FODMAP.

Som med alle andre fødevarer på diæten kan det dog sagtens være, at din tolerance for mandler og dermed for marcipan er højere. Dette kan du afprøve i tolerancefasen af diæten, hvis du er glad for marcipan og gerne vil kunne spise det i større mængder end 20 g pr. måltid.

Til dem der er nye på diæten og til andre, der synes de mangler et low FODMAP alternativ til traditionel marcipan, har jeg udviklet denne opskrift på valnødde-marcipan.

Valnødder kan spises i en størrelsesorden på omkring 100 g pr. måltid. Da valnødder indeholder rigtig mange kalorier, så vil jeg dog anbefale, at du tænker lidt over mængden, du indtager, hvis du gerne vil kunne passe dine bukser når julen er ovre.

Valnødder kan nemt erstattes med pecannødder, der faktisk ofte har en lidt mildere smag end valnødder.

 

Ingredienser

  • 150 g valnødder eller pecannødder
  • 3 spsk. flormelis
  • Ca. 1 spsk. æggehvide (pasteuriseret, hvis børn, gravide eller ældre skal spise marcipanen)

 

Sådan gør du

Kom valnødder og flormelis i en blender eller foodprocessor. Blend nødderne fint, men så der stadig er lidt “bid” i, det vil sige bittesmå nøddestykker.

Kom nøddemel med flormelis op i en skål. Tilsæt æggehvide og pres massen sammen med fingrene. Kom endelig ikke mere æggehvide i end der er angivet til at starte med.

Når massen bliver æltet, så samler den sig. Hvis massen smuldrer for meget, kan du tilsætte mere æggehvide. Hvis du synes marcipanen bliver for klistret og tynd, så kan du rede den ved at tilsætte en smule mel til at suge lidt af væsken. Opbevar marcipanen i køleskabet.

TIP: Brug for eksempel marcipanen til klassisk julekonfekt ved at overtrække kugler af marcipan med mørk chokolade eller tilsæt marcipanen i kager eller muffins. Jeg har for eksempel anvendt valnøddemarcipan i denne opskrift på glutenfri og low FODMAP napoleonshattte.

Du kan også prøve at tilsætte forskellig smag til din marcipan, for eksempel vanilje, kanel, citronskal eller hvad du kunne have lyst til.

 

Valnøddemarcipan