Vi nærmer os Store Bededag, hvor det er tradition at spise varme hveder. Det skal du naturligvis ikke snydes for, selvom du følger low FODMAP diet. Derfor har jeg udviklet denne opskrift på hveder bagt med speltmel og surdej, som langtidshæves og derfor har et lavere indhold af FODMAPs.

Hvis du ikke tåler gluten, så har vi på Sund Mave også lavet en opskrift på glutenfri og low FODMAP hveder, som du finder lige HER.

Ingredienser (8 stk.)

  • 10 g gær
  • 2 spsk. surdej
  • 1½ dl mælk (eventuelt laktosefri. Hvis de skal være mælkefri anvendes mandelmælk)
  • 1 mellemstort æg
  • 50 g smør (hvis de skal være mælkefri anvendes mælkefri margarine)
  • 1 spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 1 tsk. kardemomme
  • 380 g sigtet speltmel

Sådan gør du

Rør gæren ud i mælken. Tilsæt surdej, æg, sukker, salt og kardemomme og pisk let sammen. Smelt smør, og pisk det i blandingen når smøren kun er fingervarm. Tilsæt nu mel og rør dejen på en røremaskine eller med dejkroge på en elpisker. Rør dejen til den er blank og smidig. Lad herefter dejen hæve tildækket i en skål i 7 timer.

Slå dejen ned og ælt den let sammen på et bord. Fordel dejen i 8 lige store dele og rul dem til boller. Sæt dem i en dyb bradepande eller i et ildfast fad. De skal sættes tæt, så de lige akkurat rør hinanden. Lad dem hæve i 1½ time med et viskestykke over. Bag dem herefter ved 200 grader varmluft i cirka 20 minutter. Lad dem køle af på en rist.

Ved servering kan du med fordel halvere hvederne og riste dem. Server med for eksempel smør og syltetøj.

spelt hveder

 

Næringsindhold pr. hvede:

Energi: 989 kJ / 235 kcal

Protein: 7,5 g

Fedt: 6,5 g

-heraf mættede fedtsyrer: 3,5 g

-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 2 g

-heraf flerumættede fedtsyrer: 0,5 g

Kulhydrat: 36 g

Kostfibre: 0,5 g