Min datter ELSKER rosiner. Og hun ELSKER brød! Derfor var det oplagt for mig at lave en opskrift på rosinboller. Hun synes det er skønt at sidde og forsøge at pille rosinerne ud af bollen, hvilket i øvrigt er super god træning til at styrke finmotorikken, når man er 13 måneder.

Der findes mange opskrifter på lækre, luftige rosinboller. Mange af disse består dog mest af lyst mel uden fuldkorn og en del smør. De smager selvfølgelig virkelig godt, men er knap så velegnede som sundt hverdagsbrød.

Til min datter kunne jeg derfor godt tænke mig at udvikle en lidt sundere udgave, som kan bruges til hverdag. Det blev til denne opskrift, hvor der er tilsat revet æble og revet gulerod for at tilføre ekstra kostfibre, vitaminer og god smag.

Længere nede i opskriften finder du tips til, hvordan du gør opskriften low FODMAP.

Ingredienser (cirka 25 boller)

  • 25 g gær
  • 6 dl mælk, lunken (eventuelt laktosefri, hvis du ikke tåler laktose eller plantemælk, hvis opskriften skal være mælkefri)
  • 75 g havregryn
  • 200 g æble
  • 150 g gulerod
  • 2 dl rosiner
  • 1 tsk. salt
  • 200 g fuldkornshvedemel eller grahamsmel
  • 750 g hvedemel

Sådan gør du

Rør gær ud i lunken mælk. Tilsæt havregryn, groftrevet æble, fintrevet gulerod og rosiner. Tilsæt herefter fuldkornsmel og salt, og rør grundigt sammen.

Tilsæt herefter hvedemel, men hold lidt igen med mængden. Dejen skal blive fast, men stadig let klistret. Du kan røre det meste mel i med en ske, og hjælpe lidt til med hænderne til sidst. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i cirka 1 time.

Form herefter bollerne og sæt dem på 2 plader med bagepapir. Dyp eventuelt hænderne i vand undervejs, så kan du nemmere forme bollerne.

Bag bollerne ved 200 grader i 12-14 minutter. Pas på med at give dem for meget, hvis de skal serveres til små børn, da skorpen da kan blive for sprød.

Tips til low FODMAP rosinboller:

  • Anvend laktosefri mælk, hvis du ikke tåler laktose.
  • Anvend kun 10 g gær, da dejen skal langtidshæve.
  • Tilsæt 2 spsk. surdej (fx denne speltsurdej fra Tørsleffs), når du rører gær og mælk sammen. Mælken skal være kold og ikke lunken, da dejen skal langtidshæve.
  • Pink lady og granny smith æbler er testet low FODMAP i en mængde på 25 g. Du kan sagtens anvende den mængde æble, der er tilsat i dejen.
  • Anvend fuldkornsspeltmel i stedet for fuldkornshvedemel
  • Anvend sigtet speltmel i stedet for hvedemel
  • Lad dejen hæve i køleskabet natten over. Tag dejen ud af køleskabet et par timer før bollerne skal bages. Bag bollerne på samme måde, som angivet i opskriften.

 

 


Næringsindhold pr. bolle:

Energi: 734 kJ / 175 kcal

Protein: 6,5 g

Fedt: 1 g

-heraf mættede fedtsyrer: 0,3 g

-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 0,3 g

-heraf flerumættede fedtsyrer: 0,4 g

Kulhydrat: 33 g

Kostfibre: 3 g