Over-natten grød er ideel til dig, som har travlt om morgenen, men ønsker et morgenmåltid uden laktose, æg eller sukker. Grøden forberedes nemlig hurtigt dagen før, og skal stå natten over i køleskabet, hvor den bliver klar til dig til dagen efter. Grøden er lavet på chiafrø, som på det seneste har fået en del omtale på grund af frøets forholdsvise høje indhold af fibre, essentielle fedtsyrer og protein. Vi synes nu ikke, du skal vælge frøet alene udfra dette, men mere fordi over-natten grød med chiafrø er en hurtig måde at få et mættende morgenmåltid.

Chiafrø minder til forveksling om birkes, men når du blander frøene med væske og lader dem stå natten over, svulmer de op og danner en form for gel eller grød. Chiafrø er en begrænset fødevarer (25 g pr. måltid) på grund af dens indhold af fruktaner. Denne opskrift bruger dog ikke mere end ca. 2 spsk. chiafrø, men ønsker du at anvende en større mængde skal du være opmærksom på begræsningen samt hvad du eller spiser til måltidet.

 

Har du ikke prøvet chiagrød før, så kan det være, at du vil opleve grøden mere som en gel, og det kan være en god ide at have en anden morgenmadsmulighed klar den første gang du prøver det. Det er nemlig ikke lige alle som falder pladask for grøden, og mange supplerer også op med FODMAP-venligt knækbrød eller et blødkogt æg.

 

Ingredienser (1 pers.)  

  • 2 ½ spsk. chiafrø
  • 1 dl kokosmælk
  • 1 dl mandelmælk
  • ½ -1- tsk. vaniljepulver
  • 1 spsk. skyr (eventuelt laktosefri)

Pynt

  • FODMAP-venligt frugt
  • Mynte

 

Sådan gør du:

Bland chiafrø med kokosmælk og 1/2 dl. mandelmælk. Sørg for at kører rundt i kokosmælken, inden du hælder den i, så kokosvand og kokosfedtet blandes godt. Bland det hele i en skål, og sæt grøden i køleskabet natten over. Beholderen skal være lufttæt, og sørg for at få rørt godt rundt i det, så du er sikker på, at chiafrøene ikke klistrer sammen, men kommer i kontakt med væsken. Væsken vil i løbet af natten blive absorberet af chiafrøene, som svulmer op.

Næste morgen tager du grøden ud, og rører rundt. Tilsæt 1/2 dl mandelmælk eller indtil at gråden har den konsistens du kan lide. I denne opskrift blandes der også 1 spsk. skyr i for at gøre grøden mindre gele-agtig. Pynt med frugt og evt. mynte – og så er der hurtig morgenmad.

 

Tip: Du kan også pynte med FODMAP-venligt syltetøj/kompot eller bagte rarbarber. Kom evt. en ekstra klat skyr på, hvis konsistensen er for gele-agtig. Ønsker du en anden smag, kan du blande 1 tsk. kakaopulver i, inden grøden stilles på køl natten over. Grøden kan også gøres mere mættende ved at blande et bæger past. æggehvider i.

img_1561

Næringsindhold pr. person (uden topping):
Energi: 1403 kJ / 334 kcal
Protein: 9,5 g
Fedt: 30 g
Kulhydrat: 5 g
Kostfibre: 11 g

2 thoughts on “Over-natten chiagrød”

  1. Hej
    Hvornår putter du æggehviderne i?
    Om aftenen sammen med det andet eller først om morgenen?
    Mvh Anna-Lucie

  2. Hej Anna-Lucie,
    Tak for dit spørgsmål. Det kan formentligt både tilsættes dagen før eller før servering, men da vi lavede den fungerede det fint at tilsætte halvdelen sammen med de øvrige ingredienser og den sidste halvdel dagen efter inden servering. 🙂
    Mvh Mia // Sund Mave

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.