Vi har fået en del henvendelser omkring inspiration til en lækker dessert til nytårsaften. Der er masser af muligheder for lækre desserter – også selvom du følger low FODMAP diet og gerne vil have en nytårsaften uden mavepine. En af vores personlige dessertfavoritter fra vores bog Sund Mave, er en skøn blåbærparfait med et strejf af stjerneanis. Det kan måske afskrække nogen med stjerneanis, men smagen er diskret og komplimenterer blåbærsmagen helt perfekt.

For at løfte desserten til et højere niveau kan du for eksempel servere blåbærparfaiten med en lækker og fyldig chokoladetærte – vi vil her give dig en opskrift på netop dette.

Som pynt kan du bruge friske blåbær samt et drys flormelis. Hvis du har overskud og vil pynte desserten ekstra fint, kan du også lave nogle små marengskys med smag af vanilje eller lakrids. Du får også en opskrift på marengskys her.

På grund af en travl jul har vi desværre ikke nået at tage et billede af den samlede dessert, men billedet af blåbærparfaiten er fra vores bog. Vi garanterer dog, at desserten er flot, festlig og smager suverænt!

 

Blåbær-parfait med et strejf af stjerneanis (8 personer)

Parfaiten kan sagtens laves dagen før, men skal tages ud en halv times tid før servering.

 

Ingredienser:

Blåbærmassen:

  • 200 g blåbær
  • 1 spsk. flormelis
  • 4 stk. hele stjerneanis

Parfait-massen

  • 5 pasteuriserede æggeblommer
  • 100 g flormelis
  • 1 dl vand
  • 5 dl piskefløde (eventuel laktosefri)

 

Sådan gør du:

Først forberedes blåbærmassen. Kog blåbær sammen med flormelis og de hele stjerneanis i 10 minutter, indtil at blåbærrene er kogt ud. Kom herefter massen inkl. stjerneanis ned i en beholder, og lad den køle helt af. Kom låg på beholderen, og sæt blåbærmassen på køl i køleskabet.

Når blåbærmassen er blevet kold, forberedes parfaiten. Æggeblommer, flormelis og vand kommes i en skål og piskes sammen (i 8-taller) over et vandbad med kogende vand, til massen er dejlig luftig og cremet. Herefter tages den af varmen og piskes (evt. i koldt vandband), til den har stuetemperatur. Pisk fløde til flødeskum. Tag herefter stjerneanis op af blåbærmassen, inden du tager den i brug. Den cremede æggemasse vendes først forsigtigt med blåbærmassen og herefter flødeskummet. Nu er parfait-massen klar til at hældes i forme og komme i fryseren. Den skal fryses i mindst 4 timer. Parfaiten bør tages ud 20-30 minutter før servering, så den kan blive lidt blød.

 

Næringsinfo pr. person:
Energi: 1315 kJ / 313 kcal
Protein: 2,5 g
Fedt: 26 g
Kulhydrat: 19 g
Herunder fibre: 1 g

 

IMG_8375 (2)

 

 

Fyldig chokoladetærte (8 personer)

Chokoladetærten bliver bedst hvis den laves dagen før, og ellers først på dagen på den dag, den skal serveres. Så har du også bedre tid til at forberede resten af menuen på selve dagen, hvis tærten allerede er bagt.
Ingredienser
  • 150 g mørk chokolade
  • 100 g smør eller margarine
  • 2½ dl sukker
  • 4 æg
  • ½ dl kartoffelmel
  • ½ tsk. bagepulver
s
Sådan gør du
Hak chokoladen groft og smelt i en skål placeret i en gryde med kogende vand (vandbad). Pisk smør og 2 dl sukker grundigt sammen til en hvid masse. Tag en ny skål og pisk æggehviderne stive sammen med den sidste ½ dl sukker.

Rør æggeblommer og smeltet chokolade i smørmassen. Sigt kartoffelmel og bagepulver i massen, og vend det sammen. Vend til sidst forsigtigt de stivpiskede æggehvider i dejen. Hæld dejen i en smurt bageform på ca. 24-25 cm i diameter. Tærten bages ved 175 grader varmluft i ca. 40-50 minutter. Vær opmærksom på, at kagen falder sammen og sætter sig, så den skal ikke bages i længere tid, hvis den virker ufærdig efter 50 minutter.

 

Næringsindhold pr. person:
Energi: 1500 kJ / 360 kcal
Protein: 4,5 g
Fedt: 18 g
Kulhydrat: 44 g
Kostfibre: 0 g

 

Marengskys med vanilje eller lakrids (ca 25 stk.)

Disse marengskys er perfekte som pynt til en dessert, og er også lækre at servere som en sød snack til kaffen.

 

Ingredienser:

  • 2 æggehvider
  • 100 g sukker
  • 1½ tsk. lakridspulver eller 1½ tsk. vaniljepulver
s
Sådan gør du
Pisk æggehviderne stive og pisk derefter sukkeret i lidt af gangen. Pisk til sidst lakridspulver eller vaniljepulver i. Kom marengsmassen i en sprøjtepose med en stjernetylle og sæt små marengs-toppe på en plade med bagepapir. Bag dem ved 100° varmluft i ca. 80-90 min. alt efter størrelse.
 s
Næringsindhold pr. styk:
Energi: 73 kJ / 17 kcal
Protein: 0,5 g
Fedt:  0 g
Kulhydrat: 4 g
Kostfibre: 0 g

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.