Som I måske allerede ved, bliver der løbende foretaget nye fødevaretests på Monash University i Australien. Disse tests foretages med henblik på at dokumentere de enkelte fødevares indhold af FODMAPs og dermed fastsætte en given fødevares egnethed på low FODMAP diet. Disse tests kan dog også ske på allerede testet fødevarer, og det er netop hvad der sket med banan – og resultatet kan måske undre nogen.

Banan er blevet testet igen, da mange har rapporteret om problemer ved indtag af modne bananer. De nye tests viser, at modne bananer har et højt indhold af fruktaner, og de modne banner er derfor gået fra at være en “grøn” til at være en “rød” fødevare. Selvom modne bananer nu er “røde” er de ikke helt uegnede på diæten, men kan kun spises i en mængde på 1/3 banan pr. måltid. Du kan læse mere om begrundelsen herfor i artiklen fra Monash University HER.

Du bør derfor være opmærksom på ældre opskrifter, som kan indeholde banan og som ikke tager højde for den nye begrænsning. Det omhandler både opskrifter fra vores bog og tidligere opskrifter her på bloggen og app. Her på hjemmesiden og i appen har vi lavet en note i opskrifterne, så du kan se hvor du skal være opmærksom på indholdet af banan.

Det er dog vigtigt for os at sige, at hvis du har spist modne bananer i større mængder indtil nu uden problemer, så skal du IKKE begynde at begrænse dit indtag nu. Husk, at tolerancen for FODMAPs er forskellig far person til person, og at de fleste på low FODMAP diet fint tåler en større mængde af begrænsede fødevarer.

 

 

IMG_1895

 

2 thoughts on “Nye testresultater om banan!”

  1. Det er banansorten og ikke mindst eftermodningen af bananerne der er udslagsgivende.
    Lang tids opbevaring af bananer på køl øger indholdet af fruktose og fruktaner i bananerne, det er givetvis et større problem i Australien med det varme klima, end i Danmark, hvor vi jo normalt opbevarer de salgsklare bananer ved stuetemperatur i supermarkederne.
    Fruktose/fruktaner er en del af planternes kuldeværn.

  2. Hej Bente,
    Der vil helt sikkert være forskelle fra sort til sort, og fra klima til klima, som vi ikke bliver klar over før vi begynder at teste fødevarer andre steder end i Australien. Men indtil da, må vi forholde os til deres testresultater. Og så opfordrer vi altid folk til at afprøve deres egen tolerance, da dette i sidste ende er det vigtigste at gå efter.
    Mvh Mia // Sund Mave

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.