Jeg har holdt fødselsdag i dag og i den anledning serverede jeg én af mine yndlingskager for mine gæster. Udover at smage helt suverænt har kagen den fordel, at den ikke indeholder mel. Derfor kan gæster, der ikke tåler gluten eller som følger low FODMAP diet også nyde kagen. Selvom fremgangsmåden kan se lidt omstændelig ud ved første øjekast, er den utrolig let at lave. Udover de friske hindbær er der ikke meget sundhed over kagen – men det er jo heller ikke hver dag man har fødselsdag!

Opskriften er low FODMAP, glutenfri, mave-venlig, endometriose-venlig og laktosefri.

 

Ingredienser (8-10 personer)

  • 300 g mørk chokolade (tjek om den er glutenfri, hvis du har cøliaki)
  • 9 æggeblommer
  • 9 æggehvider
  • 270 g sukker
  • 3 spsk. varmt vand
  • 3 dl piskefløde (eventuelt laktosefri)
  • 1½ dl g skyr (eventuelt laktosefri)
  • 300 g friske hindbær
  • 1 vaniljestang
  • Eventuelt spiselige blomster til pynt, for eksempel syrenblomster eller stedmoderblomster

 

Sådan gør du

Varm 1 liter vand i en gryde. Bræk chokoladen i mindre stykker og kom det i en skål. Sæt skålen i det varme vandbad og smelt chokoladen heri. Tag herefter skålen væk fra vandbadet.

Kom æggeblommer og sukker i en anden skål og sæt denne ovenpå vandbadet. Pisk blandingen med et elektrisk piskeris til den luftig og lys, og der kommer spor efter piskeriset. Tag skålen væk fra vandbadet igen.

I en tredje skål piskes æggehvider stive og blanke. Vend herefter chokoladen forsigtigt i skålen med de piskede æggeblommer og sukker. Vend også det varme vand heri. Vend herefter en stor ske med æggehvider i chokoladeblandingen. Vend herefter resten af æggehviderne i massen til den ser ensartet ud.

Tænd ovnen på 180 grader. Fordel dejen i to springforme (ca. 24 cm) med bagepapir eller bag dem én ad gangen, hvis du kan har én springform. Bag bundene i 20-30 minutter til de begynder at sprække let på overfladen og tager lidt farve. Bagtiden kan variere meget alt efter hvilken størrelse form du anvender. Anvender du er stor form, hvor bundene fladere, skal de bages kortere tid, end hvis du anvender en lille form, der gør kagen høj. Bundende hæver helt enormt under bagningen, men de synker sammen ligeså snart de køler af. Lad bundene afkøle helt før du lægger kagen sammen.

Pisk fløden til flødeskum. Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem ud i 1 spsk. sukker, så kornene skilles ad. Pisk vaniljemassen sammen med flødeskummen. Vend flødeskum sammen med skyr. Fordel halvdelen af flødecremen på den nederste bund. Læg lidt over halvdelen af hindbærene på cremen.  Læg forsigtigt den anden bund oven på og fordel resten af cremen på. Pynt med de sidste hindbær og de spiselige blomster.

TIP: Du kan sagtens bage bundene dagen før. Så bevarer de dog dog ikke den sprøde kant, men fungerer stadig super fint. Du kan også fryse bundene eller hele kagen med creme og hindbær.

 

lagkage

 


Næringsindhold pr. person:

Energi: 1995 kJ / 475 kcal

Protein: 11,5 g

Fedt: 29,5 g

– heraf mættede fedtsyrer: 8,5 g

– heraf enkeltmættede fedtsyrer: 2 g

– heraf flerumættede fedtsyrer: 1 g

Kulhydrat: 40 g

Kostfibre: 1,3 g