Dette er min nye favoritopskrift på pølsehorn! De er lækre og luftige, og holder sig stadig saftige dagen efter de er bagt. Til trods for, at der er ikke tale om en grov dej, hvor der er skruet helt op for indholdet af fuldkornsmel, så indeholder pølsehornene alligevel en del kostfibre fra både fuldkornsmel, gulerødder samt frøene, der drysse på toppen. Hvis de spises sammen med en håndfuld grove grøntsager, så kan du øge fiberindtaget i måltidet yderligere.

Pølsehornene er bagt med speltmel og med surdej for at gøre dem FODMAP-venlige. Følger du ikke low FODMAP diet, er dette ikke nødvendigt. Du kan læse mere om brugen af surdej, speltmel og andre meltyper på low FODMAP diet lige HER.

Udover at være mave-venlige er pølsehornene også laktosefri og velegnet til dig med endometriose.

 

Ingredienser (cirka 25 stk.)

  • 10 g gær
  • 2 spsk. surdej
  • 1 dl mælk (eventuelt laktosefri)
  • 1 dl skyr eller yoghurt naturel (eventuelt laktosefri)
  • 1 æg
  • 2 mellemstore gulerødder
  • 2 tsk. sukker
  • 2 tsk. salt
  • 3/4 dl raps- eller olivenolie
  • 100 g fuldkornsspeltmel
  • Cirka 400 sigtet speltmel + mere til udrulning
  • 25 små pølser eller halvt så mange store, der kan skæres over (vær obs på, at mange pølser indeholder løg og hvidløg. Mange, der følger low FODMAP diet kan godt tåle pølser til trods for, at de indeholde små mængder løg og hvidløg, men nogle kan reagere på dette. De billigste pølser i supermarkedet indeholder ofte ikke løg og hvidløg. Jeg har haft held med “party-pølser” fra forskellige mærker – disse indeholder som regel ikke løg og hvidløg og smager fint i pølsehorn).
  • 1 æg til pensling
  • ½ dl chiafrø eller sorte sesamfrø (kan udelades)
  • ½ dl hvide sesamfrø

 

Sådan gør du:

Smuldr gær i en stor skål. Tilsæt mælk, yoghurt og surdej og opløs gæren heri. Tilsæt æg, sukker, salt, olie samt fintrevet gulerod og rør grundigt rundt.

Tilsæt fuldkornsspeltmel og rør grundigt rundt. Tilsæt nu det sigtede mel lidt ad gangen, men du rører rundt. Ælt dejen med fingrene, når den ikke kan røres sammen mere. Dejen skal være smidig og blød, men ikke meget klistret. Hvis den er for klistret, tilsæt da mere mel.

Lad dejen hæve i skålen 10 timer eller natten over tildækket i køleskabet. Dejen bør herefter stå et par timer ved stuetemperatur, før der arbejdes med den.

Slå dejen ned og ælt den let sammen. Tilføj sigtet speltmel på bordet, så den ikke hænger i. Lav pølsehornene ved at rulle en klump dej ud til en cirkel, og skære trekantede dej-stykker ud af denne cirkel – ligesom du ville skære stykker af en rund pizza. Læg en pølse på den brede ende af dej-trekanten og rul sammen. Så får du et perfekt formet pølsehorn.

Lad pølsehornene hæve på en bageplade med bagepapir i cirka 30 minutter. Pensl dem med æg og drys med frø. Bag dem ved 225 grader varmluft i 12-15 minutter.

Server dem lune eller opbevar dem i køleskabet, for eksempel til madpakken dagen efter. De kan også sagtens fryses ned.

 

pølsehorn

 


 

Næringsindhold pr. pølsehorn:

Energi: 917 kJ / 218 kcal

Protein: 8 g

Fedt: 12 g

– heraf mættede fedtsyrer: 3 g

– heraf enkeltumættede fedtsyrer: 6 g

– heraf flerumættede fedtsyrer: 2 g

Kulhydrat: 19 g

Kostfibre: 3 g