På low FODMAP diet kan det være en udfordring af lade bælgfrugter være en del af ens kost, idet mange typer bønner har et højt indhold af FODMAPs. Det betyder, at mange typer bønner kan være nødvendige helt at undgå, mens andre kan indgås i begrænsede mængder. Det er super ærgerligt, da bælgfrugter er sprængfyldte med sunde næringsstoffer, herunder jern, B1-vitamin, B2-vitamin, folsyre, calcium, zink og kostfibre. Derudover indeholder bælgfrugter også proteiner, hvorfor de kan være en god erstatning for eller supplement til animalske kilder til protein (det vil sige kød, ost, mælk osv.)

For nyligt er edamamebønner fra frost blevet testet i Australien, og den fantasiske nyhed er, at de kan indgå på low FODMAP diet! Ifølge Monash er umiddelbart ikke nogen begrænsning på edamame bønner, hvormed de kan indgå i et måltid i en større mængde og kan kombineres med andre begrænsede fødevarer, uden det samlede FODMAP-indhold bliver for højt.

I denne opskrift er de proteinrige edamame bønner blevet anvendt som topping på nogle lækre og hurtige bruschettas. De kan bruges til både frokost, forret og hovedret.

 

Ingredienser (1 person)

  • 1 tsk. hvidløgsolie
  • 2 skiver FODMAP-venlige toastbrød (fx fra Fria på frost. Disse indeholder dog sukkerroefibre, som endnu ikke er testet på low FODMAP diet, men som ikke burde være et problem på diæten. En anden nem løsning er glutenfri grov flerkornsbrød blanding fra Amo, som giver et lækkert brød. Du kan selvfølgelig også bruge dit favorit hjemmebagte brød) 
  • 130 g tomat, svarende til 2 mellemstore tomater
  • 50 g pillede edamame bønner fra frost
  • 30 g ost, fx emmentaler, parmesan eller mozzarella
  • ½ tsk. tørret basilikum
  • ½ tsk. tørret oregano
  • Salt og peber

 

Sådan gør du
Tænd ovnen på 200 grader. Læg brødskriverne i ovnen, og rist dem i 5-10 minutter indtil de blive let sprøde. Vend dem et par gange undervejs.
Tag skiverne ud af ovnen, og dryp dem hvidløgsolie. Skær tomaterne i tern, og fordel disse samt edamame bønnerne over brødskriverne. Krydr med salt og peber. Fordel revet ost henover brødene og krydr med basilikum og oregano.
Bag brødene i 8-10 minutter til osten er smeltet. Server eventuelt med en grønt salat.

 

bruschetta

 

 

Næringsindhold pr. person:
Energi: 2035 kJ /
Protein: 22 g
Fedt: 18 g
Kulhydrat: 54 g
Kostfibre: 7 g

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.