Det kan somme tider være lidt svært at finde rundt i de informationer om og lister over egnede og ikke-egnede fødevarer på low FODMAP diet. Særligt de forskellige apps, der anvender et “grøn”, “gul”, “rødt” system i forhold til hvilke fødevarer, der kan indgå på diæten, giver anledning til forvirring. I dette indlæg kan du blive lidt klogere på, hvad der er op og ned på det hele.

 

Grøn, gul og rød system

De steder, hvor der anvendes grøn, gul og rød til at angive, hvilke fødevarer kan indgå på low FODMAP diet, er der flere ting man skal holde øje med.

Grøn betyder som udgangspunkt, at fødevaren kan indgå på diæten. Mange “grønne” fødevarer har også et lavt FODMAP indhold selvom der indtages store mængder af fødevaren. I så fald vil der ved fødevaren ikke være angivet nogen max grænse for indtaget, og fødevaren kan i princippet spises frit. I Monash University low FODMAP diet app angiver de portionsstørrelser ved alle testede fødevarer. Bemærk, at selvom en grøn fødevare, fx gulerod, er angivet i en testet mængde, betyder det ikke der skal begrænses til denne mængde. Du skal KUN begrænse fødevaren, såfremt der står en grænseværdi angivet i teksten under fødevaren. For eksempel er hvidkål grøn i Monash appen, men læses nærmere kan det ses, at ved 96 g hvidkål bliver FODMAP-indholdet moderat.

Du skal IKKE gå helt udenom de fødevarer, der er angivet som “gule”. Hvis du læser nærmere om de “gule” fødevarer kan det ses, at mange af dem er “grønne” i en mindre mængde. Denne mængde kan du så holde dig til i stedet. Husk også på, at du i tolerancefasen bør afprøve din tolerance, for eksempel om du kan tåle større mængder af de “gule” fødevarer. Mange tåler fint de mængde, som er angivet som “gule” og dermed har et moderet indhold af FODMAPs.

De “røde fødevarer” behøver du heller ikke nødvendigvis gå helt udenom. Hvis du læser nærmere om de “røde” fødevarer kan det ses, at flere af dem faktisk er “grønne” i en mindre mængde. Det gælder for eksempel friske majs, der er angivet som “rød”, men som er angivet som “grøn”, hvis der begrænses til 43 g pr. måltid.  Husk også på, at du i tolerancefasen bør afprøve din tolerance, for eksempel om du kan tåle små mængder af de “røde” fødevarer. Mange tåler fint små mængder af de fødevarer, som er angivet som “røde”.

 

Sund Maves fødevareliste

Hos Sund Mave er fødevarelisten ikke opbygget i grønt, gul og rød, men derimod i egnede og ikke-egnede fødevarer. Dette synes vi giver det bedste overblik, da listen med de egnede fødevarer indeholder oversigt over de fødevarer, som kan spises frit eller i en begrænset mængde, men listen med de ikke egnede fødevarer indeholder oversigt over de fødevarer, som helt bør undgås (i hvert fald indtil du er nået til tolerancefasen). Ved alle de egnede fødevarer er det således angivet, hvilket begrænsning fødevaren har, samt hvilken FODMAP, fødevaren indeholder for mange af.

 

Skal FODMAPs lægges “oveni” hinanden?

Der, hvor det begynder at blive lidt kompliceret er, når man gerne vil indtage et måltid med flere “grønne” fødevarer, der har en mængde begrænsning. Kan man for eksempel spise broccoli, squash og grønne bønner i den angivne “grønne” / tilladte mængde i samme måltid? Der er ikke et entydigt svar på dette. Grundlæggende skal FODMAP-indholdet dog lægges sammen, og FODMAP-indholdet kan i eksemplet ovenfor godt gå hen og blive moderat eller i hvert fald på grænsen til moderat.

De fleste, der følger low FODMAP diet, kan faktisk godt tåle sammensætningen i det eksempel, der er givet ovenfor eller andre sammensætninger af begrænsede fødevarer på én gang. Hvis du er i opstartsfasen, bør du dog være lidt opmærksom på sammensætningen af flere begrænsede fødevarer. Et godt tip er ikke at sammensætte for mange fødevarer med “lave” begrænsninger, da FODMAP-indholdet lettere bliver for højt. Derimod er det nemmere at kombinere fødevarer med “høje” begrænsninger. Når du kombinerer begrænsede fødevarer kan du desuden forsøge at holde dig under grænsen for de forskellige fødevarer, du kombinerer. På den måde bliver det samlede indhold ikke for højt.

Hvis du er nået til tolerancefasen er det meget vigtigt, at du afprøver kombinationer af begrænsede fødevarer, da dette gør livet med diæten meget lettere. Du kan læse flere grunde til, hvorfor genindføring af lidt højere mængder FODMAPs er vigtigt lige HER.

 

Andre vigtige pointer

    • Husk begrænsningerne gælder pr. måltid og IKKE pr. dag. Du kan derfor spise de begrænsede fødevarer flere gange dagligt

 

    • Hvis du kommer til at spise en højere mængde end angivet eller kombinerer for mange begrænsede fødevarer er det VÆRSTE der kan ske, at du får symptomer i det følgende døgns tid. Du skal IKKE starte forfra på diæten, og du har IKKE ændret noget i din IBS-tilstand.

 

    • Langt de fleste har højere tolerance for FODMAPs end de mængder, der skal følges i opstartsfasen. Din udgangspunkt bør være: jo flere FODMAPs du kan indtage UDEN at få symptomer, jo bedre! FODMAPs er ikke farlige, men derimod sunde bestanddele i vores, som af personer med IBS kun bør begrænses til et niveau, der lige akkurat er nok til at mindske symptomerne på IBS.

 

Du kan læse mere om emnet og få flere eksemplar fra Monash University low FODMAP diet appen i artiklen “FODMAP Stacking – can I overeat “green” foods?”. Artiklen er på engelsk.

 

billede

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.