Julemad kan være tungt at komme igennem – ikke mindst når julefrokost på julefrokost afløser hinanden. Traditionel julemad indeholder ofte en del fedt, som kan irritere både mave og tarm. Derfor kan en lækker sprød og farverig julesalat være et godt indslag på julebordet.

Da diverse kåltyper og tørrede frugt såsom rosiner eller tranebær kun kan spises i begrænsede mængder på low FODMAP diet, kan det være til stor nytte at kende til en salat eller to, som både smager og dufter af jul, og holder maven i balance. Denne salat består hovedsageligt at sprødt og farverigt rødkål, som heldigvis er en FODMAP-venlig fødevare i en begrænset mængde. Kålen spædes op med syrlige frugter og smagen af umami fra valnødder, og bliver derfor både mættende, lækker og sprængfyldt af vitaminer. Salaten er vendt i let dressing, som binder smagene sammen og gør kålen mere tygge-venlig.

Opskriften herunder er beregnet til 6 personer, hvilket vil sige at du får, hvad der svarer til ca. 90 g rødkål per portion. Har du erfaring med, at din mave kommer på ekstra arbejde, når du har spist rødkål i større mængder, kan du holde dig til en mindre mængde. Du kan eventuelt spæde denne salat op med en FODMAP-venlig salat således at mængden af rødkål per portion mindskes.

 

Ingredienser (6 personer)

  • 500 g rødkål
  • 2 appelsiner
  • 150 g grønne vindruer (u.sten)
  • 100 g valnødder

Dressing

  • saft fra 1 appelsin
  • 1 spsk. ahornsirup
  • 1 spsk. neutral olie

 

Sådan gør du

Halver rødkålen, og fjerne stokken. Tag de yderste blade af og skyl kålen. Snit rødkålen meget fint og kom det i et fad/skål. Skær skrællen af appelsinerne og skær hver båd i mindre tern, og bland dem med kålen. Skyld vindruerne, halver dem og kom dem op til kålen. Hak valnødderne grøft. Herefter klargøres dressingen, hvor sirup og olie blandes med saft fra appelsin.  Dressingen hældes over salaten inden servering.

 

TIP: Ønsker du et mere rødligt udtryk i din salat kan røde vindruer vælges fremfor grønne.

 

IMG_1001

 

 

Næringsindhold pr. person

Energi: 987 kJ/ 235 kcal

Protein: 5 g

Fedt: 13,5 g

Kulhydrat: 25,5 g

Kostfibre: 5 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.