Jeg er helt pjattet med hokkaido græskar, som nu er kommet i sæson! Græskaret har en sød og mild smag, og kan bruges på mange forskellige måder. Sundhedsværdien i græskaret er helt i top, da det indeholder både A-, C- og B-vitaminer, samt mineralerne kalk og jern. For dem, der er i gang med vægttab eller forsøger at holde et vægttab er græskaret velegnet som erstatning for kartoffel i flere retter, da hokkaido kun indeholder 80 kJ /  19 kcal pr. 100 g sammenlignet med kartofler, der indeholder 340 kJ / 80 kcal pr. 100 g.

Hokkaido er velegnet i mange retter, og én af mine favoritter er en lækker og cremet græskarsuppe. I denne variant har suppen fået et krydret tvist af chili, lime, kokos og karry, hvilket klæder det søde græskar godt.

I opskriften har jeg valgt at toppe suppen med skyr og lynstegt torsk, hvilket smager skønt. Men du kan også toppe suppe med andet, for eksempel ristet bacon, ristede græskarkerner og/eller stegte champignonskiver (skal være fra glas og max 110 g, hvis du følger low FODMAP diet).

Opskriften er glutenfri, mælkefri, laktosefri, FODMAP-venlig, endometriose-venlig og velegnet ved vægttab.

 

Ingredienser (4 personer)

  • 1 spsk. hvidløgsolie eller neutral olie
  • 2 tsk. karry (uden løg og hvidløg, hvis du følger low FODMAP diet)
  • Cirka 1000 g hokkaido græskar (vægt uden kerner, men med skræl. Det svarer til et mellemstort græskar)
  • 400 g gulerødder
  • Grønne toppe fra 1 bundt forårsløg
  • 1 grøn chili, uden kerner (anvend eventuelt kernerne eller en stærkere chili, hvis du kan lide dette)
  • 1 stykke frisk ingefær, ca. 10 cm
  • Saften fra 1 lime
  • 8 dl bouillon
  • 1 dåse kokosmælk light
  • Salt og peber
  • 2 dl skyr (OBS: SKAL udelades ved mælkefri version)
  • 400 g fersk torsk (kan udelades)
  • 1 tsk. smør

 

Sådan gør du

Fjern kerner fra græskeret, og skær det ud i mellemstore stykker. Skræl gulerødder, og skær dem i tykke skiver. Hak forårsløgtoppe groft, og snit chili fint.

Varm olien op i en stor gryde. Tilsæt karry, og svits i 10 sekunder. Tilsæt nu løgtoppe og chili, og svits det i et par minutter. Tilsæt nu gulerodsstykker og hokkaidostykker, og svits i yderligere et par minutter. Tilsæt nu bouillon og fintrevet ingefær, og lad det hele simre i 10 minutter. Tilsæt herefter kokosmælk og limesaft, og lad det simre yderligere 5-10 minutter ved svag varme, til græskar og gulerødder er helt møre.

Tag gryden af varmen og blend suppen med en blender/stavblender. Kom gryden tilbage på blusset, og smag til med salt, peber og eventuelt mere limesaft samt stødt chili.

Varm smør på en pande, og steg torsken et par minutter på hver side. Server suppen med mundrette stykker af torsk samt skyr.

 

graeskarsuppe-med-torsk

 


Næringsindhold pr. person:

Energi: 1408 kJ / 335 kcal

Protein: 28 g

Fedt: 13 g

– Heraf mættede fedtsyrer:  7,5 g

– Heraf enkeltumættede fedtsyrer: 3 g

– Heraf flerumættede fedtsyrer: 1 g

Kulhydrat: 22,5

Kostfibre: 10 g