Leder du efter en opskrift på low FODMAP remoulade? Så behøver du ikke lede længere. Denne opskrift på hjemmelavet low FODMAP remoulade er nem at gå til, og giver en super lækker remoulade, der smager endnu bedre end dem, du kan købe. Du får også tips til købevarianter, der kan anvendes på low FODMAP diæten.

 

Er remoulade low FODMAP?

I de fleste remoulader, man kan købe i supermarkedet, er der desværre tilsat grøntsager, som ikke er low FODMAP. Som oftest er tilsat løg det største problem. Men jeg har også set for eksempel hvidløg og blomkål i remoulader.

Mængden af high FODMAP grøntsager kan variere meget i de enkelte produkter. I nogle typer remoulade kan man se, at indholdet af grøntsager, herunder løg, er væsentligt højere end i andre.

Der er nogle forskellige måder, du kan holde med mængden af eksempelvis løg i et produkt. Nogle gange står der, hvor meget produktet indeholder i procent, men det er ikke et krav, at dette oplyses. Det er heller ikke et krav at oplyse specifikt, om “krydderier” eller “grøntsager” indebærer løg eller hvidløg, da disse ikke er allergener. Det er altså ikke fødevarer, men normalvis er allergisk overfor, og derfor er det ikke et krav, at det oplyses.

Hvis der står løg, hvidløg eller bare “grøntsager” på ingredienslisten, så kan du få en fornemmelse af mængden ved at se på, hvor på ingredienslisten, fødevareren er placeret. Ingredienserne står nemlig i faldende rækkefølge. Det vil sige, at den første ingrediens er den, der er mest af i produktet, og herefter falder mængden. Det vil dermed sige, at står for eksempel løg sidst på ingrediensen (og måske efter sådan noget som salt), ja så er mængden meget lille.

 

Kan jeg så spise remoulade på low FODMAP diæten?

Når man starter på low FODMAP diæten, er man især opmærksom på løg og hvidløg, da disse har et meget højt indhold af FODMAPs. Derfor kan det også være nødvendigt at holde øje med løg og hvidløg i remoulade.

Når det er sagt, så er der to vigtige pointer, man kan have i baghovedet:

1. Mængden af high FODMAP grøntsager kan være meget lav i nogle remoulader. Monash har testet nogle dressinger, fx sursød chilisovs med hvidløg, som de har testet low FODMAP ved ca. 2 spsk. De har også testet en tysk remoulade, som vi desværre ikke ved hvad indeholder. Den blev også testet low FODMSP. Det tyder altså på, at  små mængder remoulade kan være low FODMAP, også selvom der er tilsat løg og hvidløg.

2. Mængden, der spises, har selvfølgelig stor betydning. Der vil være stor forskel på at spise 2 spsk. remoulade med minimale mængder high FODMAP grøntsager, og så til at spise for eksempel 3 frikadeller med løg i. Sidstnævnte vil indeholde en væsentligt større mængder løg.

 

low FODMAP remoulade

 

 

Kan man købe en low FODMAP remoulade?

Jeg vil her komme med et eksempel på en remoulade, som jeg tænker ikke er low FODMAP, og et eksempel på én, som jeg vurderer til at være low FODMAP.

Hvis man kigger på den her remoulade fra K-salat kan man se, at den indeholder både 2 % løg og 2 procent porre. Min vurdering er derfor, at denne ikke er low FODMAP. Dog er mængden lille, og det vil sige, at en mange personer sikkert godt kan tåle moderate portioner af produktet. Her vil min anbefaling være at vente med produktet til senere i diæten, når man har bedre fornemmelse af ens tolerance.

Hvis man til gengæld kigger på denne remoulade fra Graasten kan man se, at den hverken indeholder løg eller hvidløg. Den indeholder til gengæld blomkål, men det er kun 4 %. Det vil altså sige, at selv hvis du spiser 1/4 af hele bøtten på én gang, så er det stadig kun 4 g blomkål, du spiser. Denne vil jeg vurdere til at være low FODMAP.

 

Hjemmelavet remoulade uden løg og hvidløg

Det er selvfølgelig lettest at købe en remoulade. Det gør jeg også i langt de fleste tilfælde! Men som med alt muligt andet, så kan en hjemmelavet version bare noget, som en købeudgave ikke kan.

Jeg laver ind i mellem hjemmelavet remoulade til festlige lejligheder og gæster. Det kan være oplagt til julefrokost, påskefrokost og andre begivenheder, hvor man ofte kan finde på at spise remoulade til for eksempel frikadeller eller fiskefileter. Prøv for eksempel at servere remouladen til min opskrift på low FODMAP frikadeller.

I min remoulade anvender jeg som regel en købemayonnaise, men den bliver naturligvis endnu mere lækker med en hjemmelavet mayonnaise. Derudover anvender jeg gulerødder, hvidkål og agurk som grøntsager til at give fylde.

 

low FODMAP remoulade

 

Low FODMAP remoulade opskrift

En hjemmelavet low FODMAP remoulade smager fantastisk sammen med for eksempel fiskefilet, frikadeller eller fiskefrikadeller. Remouladen kan fint holde sig en uges tid på køl.
Forb. tid 30 minutter
Antal 3 dl

Ingredienser
  

Grøntsager

  • 1 mellemstor gulerod
  • 1 dl finthakket hvidkål (kan udelades eller erstattes med mere gulerod)
  • ½ mellemstor agurk

Eddikelage

  • 1 dl vand
  • 1 dl eddike
  • 60 g sukker
  • 1 tsk. salt

Dressing

  • 2 dl mayonnaise (ca. 150 g)
  • 1 tsk. karry (uden løg og hvidløg, fx Santa Maria)
  • ½ tsk. gurkemeje
  • 1 tsk. sennep
  • 1-2 tsk. sukker
  • salt og peber

Sådan gør du
 

  • Start med at skære gulerod i små tern og hak hvidkål fint.
  • Kom gulerødder og hvidkål i en gryde, og fyld op med vand, så grøntsagerne er dækket. Kog grøntsagerne møre.
  • Imens laves eddikelagen. Kog 1 dl vand, og kom den kogende vand ned i en bøtte med sukker og salt. Rør rundt, så sukker og salt opløses.
  • Tilsæt eddike til opløsningen.
  • Hak agurk fint, og kom dem ned til eddikelagen. Kom også de kogte gulerødder og hvidkål i. Lad grøntsagerne trække i lagen i minimum 30 minutter, men gerne et par timer eller natten over.
  • Kom mayonnaise i en skål. Rør sukker, karry, gurkemeje og sennep sammen. Krydr med salt og peber.
  • Tilsæt de syltede grøntsager og rør det sammen.
  • Remouladen er meget grov. Hvis du ønsker en lidt finere konsistens, kan du blende den let med en stavblender. Pas dog på med at blende den for meget - så bliver den tynd i konsistensen.

Noter

Næringsindhold pr. 100 g
Energi: 1150 kJ / 250 kcal
Protein: 1 g
Fedt: 29 g
-heraf mættede fedtsyrer: 1 g
-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 8 g
-heraf flerumættede fedtsyrer: 5 g
Kulhydrat: 2
Kostfibre: 0,5 g