Jeg elsker Napoleonshatte – og jeg synes ikke du skal snydes for de små lækre kager, hvis du spiser efter low FODMAP diet og/eller ikke tåler gluten. Derfor besluttede jeg mig for at at lave disse FODMAP-venlige og glutenfri Napoleonshatte. Jeg brugte en rest af en melblanding fra Doves farm, der hedder “plain white flour”, som er en god blanding til bagning af for eksempel pizzadej og kager. Der kan sikkert anvendes andet mel til en glutenfri mørdej, men det har jeg endnu ikke afprøvet, og jeg kan derfor kun dele min erfaring med blandingen her.

Der anvendes marcipan i denne opskrift, hvilken i større mængder kan være et problem på low FODMAP diet på grund af mandelindholdet. Jeg har beregnet, at du kan spise 3 af de små Napoleonshatte i ét måltid uden at overstige begrænsningen for mandler. Husk på, at hvis du laver napoleonshattene større end angivet i opskriften, vil du få mere marcipan. Og ellers kan du forsøge med min valnødde/pecannødde-marcipan, som også fungerede godt til opskriften!

Opskriften her blev temmelig stor – men jeg kan varmt anbefale at lave den store portion og fryse Napoleonshattene ned – de smager lige så godt efter de har været nedfrosset!

 

Ingredienser (ca. 33 små stk., når der anvendes udstikker på 7 cm)

Mørdej:

  • 300 g “plain white flour” fra Doves farm
  • 1 tsk. fiberHUSK
  • 100 g flormelis
  • 150 g stuetempereret ægte smør (mælkefri margarine, hvis de skal være mælkefri)
  • 1 æg
  • Udstikker: Jeg bruge en rund udstikker på 7 cm i diameter.

Kransekagemasse:

  • 100 g sukker (gerne rørsukker)
  • 1 æggehvide (ca. 30 g)
  • 250 g rå ægte marcipan eller en portion hjemmelavet pecanmarcipan
  • Ca. 200 g god mørk chokolade til dyp

 

Sådan gør du

Først laves mørdejen. Ælt alle ingredienser til mørdejen sammen og stil dejen tildækket i køleskabet i ½ time.

Herefter forberedes første trin til kransekagemassen, der udgør kernen i de små hatte. Rør sukker og æggehvide sammen i en skål og lad det stå ½ time på køkkenbordet, så sukkeret opløses.

Når dejen har stået på køl i ½ time, rulles den tyndt ud på køkkenbordet med lidt mel på bordet. Dejen skal ca. være 2-3 mm tyk. Du kan med fordel dele dejen over i et par omgange, så det er lettere at arbejde med. Udstik cirkler med en udstikker og placer dejcirklerne på en bageplade med bagepapir.

Gør kransekagemassen færdig ved at blande sukker/æggehvidemassen med marcipanen. Form en lille kugle af kransekagemasse og placer dem på i dejcirklerne. Hvis kransekagemassen hænger fast i fingrene, så kom lidt vand på fingrene. Nu skal den berømte hat formes ved at bøje dejcirklen op ad kuglen 3 steder. Tryk den let fast.

Bag kagerne i ovnen ved 180 grader i ca. 15-18 minutter til de er gyldne. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle helt. Stil dem i køleskabet lidt tid inden de skal dyppes i chokolade.

Smelt chokoladen i et vandbad, og dyp bunden af hattene i den smeltede chokolade. Jeg satte hattene kort tid i fryseren, så chokoladen hurtig frøs. Opbevar hattene på køl eller i fryser. De kan holde sig en lille uges tid i kølskabet og en måneds tid i fryseren.

 

napoleonshatte

 


Næringsindhold pr. stk.
Energi: 650 kJ / 155 kcal
Protein: 2 g
Fedt: 8 g
Kulhydrat: 18 g
Kostfibre: 1 g