Her får du opskriften på en fastelavnsbolle af den gammeldags slags. Fastelavnsbollen her er nemlig lavet på gærdej. Som tvist er den bagt med en super lækker marcipan-remonce og fyldt med hindbærskum. Som pynt valgte jeg en citronglassur og lidt frysetørrede hindbær.

Du kan vælge at fylde fastelavnsbollen med andet fyld. Det kunne være flødeskum med en anden slags frugtkompot eller almindelig flødeskum med en klat syltetøj eller æblemos.

Hvis du følger mine tips undervejs, så er denne fastelavnsbolle både laktosefri og low FODMAP.

Ingredienser (ca. 15 små boller)

Brøddej:

  • 2 dl mælk (eventuelt laktosefri)
  • 25 g gær
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 1 æg
  • 50 g smeltet smør
  • cirka 300-400 g hvedemel
  • 1 æg til pensling

Marcipan-remonce:

  • 100 g blødt smør
  • 100 g marcipan
  • 100 g sukker

Hindbærskum:

  • 3½ dl piskefløde (eventuelt laktosefri)
  • 100 g hindbær
  • 50 g sukker
  • 1 spsk. vand

Pynt:

  • Flormelis
  • Citronsaft
  • Frysetørret hindbær

 

Sådan gør du

Smuldr gær og opløs det i mælken. Tilsæt sukker, æg og smeltet smør (fingervarmt). Tilsæt noget af melet og salt. Tilsat mere mel og ælt indtil du får en glat og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket 1-2 timer et lunt sted.

Rør blødt smør, sukker og marcipan sammen. Del eventuelt dejen op i mindre portioner, så den er nemmere at rulle ud. Rul dejen ud til en tykkelse på ½-1 cm. Skær dejen til, så du får en firkant. Sker herefter dejen ud, så du får firkanter på cirka. 8-10 cm i bredde og længde.

Kom en klat marcipan-remonce (cirka ½ spsk.) på midten af dej-firkanten. Luk meget omhyggeligt bollen, og placer den på en bageplade med lukningen nedad. Lad bollerne hæve under et klæde i 25 minutter. Imens forberedes hindbærskum.

Kog hindbær, sukker og vand i 5-10 minutter, til hindbærkompotten tykner lidt. Lad hindbærkompotten køle helt af. Pisk fløde til flødeskum og vend hindbærkompot sammen med flødeskum. Du kan selv styre, hvor meget hindbær du vil have i. Smag på den undervejs.

Pensl med æg og bag bollerne ved 200 grader i cirka 10 minutter. Lad dem køle helt af. Flæk dem herefter med en kniv, uden at skære dem helt over. Fyld med hindbærskum, eventuelt med en sprøjtepose. Lav glassur af flormelis og citronsaft, og pynt bollerne med glassur og frysetørrede hindbær.

TIP: Sådan gør du fastelavnsbollerne low FODMAP

  • Anvend 5 gram gær i stedet for 25 gram, og lad bollerne hæve tildækket på køl i 10 timer eller natten over. Tag dejen ud fra køleskabet og lad den hæve et lunt sted i 1-2 timer inden du skal bruge den.
  • Anvend sigtet speltmel frem for hvedemel.