Det er fastelavn i morgen, og måske står du også og skal have pyntet fastelavnsriset med FODMAP-venlig slik. Derfor stiller dette blogindlæg skarpt på slik og søde sager, herunder hvad du skal være særligt opmærksom på samt hvilke indholdsstoffer, du måske ikke behøver at være påpasselig med.

Ingredienslisten kan være lang, når du vender slikposen om og begynder at læse op fra varedeklarationen, og det kan syne svært at finde ud af, om det pågældende produkt kan indtages uden at få ondt i maven efterfølgende. Trods de lange svære ord og de lange ingredienslister, er det som udgangspunkt kun få ting, som er et problem på low FODMAP diet.

Helt overordnet bør du være opmærksom på følgende ingredienser, når du køber slik og søde sager:
• Tørret frugt
• Nødder (af de ikke egnede slags)
• Æblemos/æblejuice
• Hvedemel (kun i større mængder)
• Sukkeralkoholer i sukkerfrie produkter
• Fyldemidler i sukkerfrie produkter
• Chokolade i større mængder (kun, hvis du ikke tåler laktose)

Dog er det vigtigt at tilføje,  at det i høj grad handler om mængder, når det kommer til slik. De fleste vil således sagtens kunne spise slik, som indeholder hvedemel og æblejuice, fordi det som oftest er tilsat i meget små mængder. Husk for eksempel på, at hvedemel i mindre mængder, fx i form af et par hvedekiks, er testet som low FODMAP. Husk også på, at almindeligt sukker indeholder både fruktose og glukose, så en meget stor mængde sukker på én gang kan betyde et for højt indtag af fruktose.

I modsætning til almindeligt slik, bør du være mere opmærksom på sukkerfrit slik, der ofte indeholder flere FODMAPs, som oftest vil være et problem selv i mindre mængder. Det skyldes blandt andet, at mange sukkerfrie produkter er sødet med såkaldte sukkeralkoholer, som er FODMAPs. Derudover indeholder mange sukkerfrie produkter også ofte fyldstoffer, der er FODMAPs.

Da der findes en del slik på markedet, er det stort set umuligt at remse op, hvad der kan spises, og hvad der ikke kan, når du følger low FODMAP diet. Det er naturligvis en god idé at kigge indholdet igennem, men overordnet er der ingen grund til at blive forskrækket over at spise slik på low FODMAP diet eller holde dig fra det, hvis det indeholder små mængder FODMAPs. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du reagerer på noget bestemt slik, kan du afprøve det i tolerancefasen. Såfremt du holder ekstra øje med de ovenstående problematiske ingredienser, så kan følgende typer slik som udgangspunkt spises på low FODMAP diet:

  • Diverse vingummi
  • Diverse lakrids
  • Diverse bolcher
  • Diverse karameller og karamelprodukter
  • Skumfiduser
  • Flødeboller (bundne indeholder hvedemel, men er ikke et problem i så lille en mængde)
  • Mørk chokolade (op til 90 g inden laktoseindholdet kan blive for højt)
  • Hvid chokolade (over 15 g kan indeholde for meget laktose, for dem der har lav laktose-tolerance. De fleste tåler dog mere)
  • Mælkechokolade (over 15 g kan indeholde for meget laktose, for dem der har lav laktose-tolerance. De fleste tåler dog mere)
  • Mintpastiller (OBS, nogle af disse er sukkerfrie, hvilket ikke er egnet på diæten)

Er du interesseret i at vide mere om hvilke sødestoffer samt fyldstoffer, der kan have en indflydelse på dine mavesymptomer, når du har IBS, kan du læse mere om dette i bogen Sund Mave, hvor du blandt andet får en komplet oversigt over hvilke tilsætningsstoffer og hyppigt anvendte ingredienser, du bør holde øje med, når du følger low FODMAP diet.

 

Fastelavnsris 3

Fastelavnsris pyntet med Haribo slikposer og chokolade med mint.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.