Påsken nærmer sig og for mange handler det om at samles med familie og venner om et dækket påskebord fyldt med alverdens lækkerier. Men hvad kan et påskebord egentlig byde på, hvis der fortsat skal tages hensyn til din mave? Dagens blogindlæg forsøger at sætte fokus på netop dette, og give dig gode råd og et par opskrifter med på vejen, som du kan afprøve til årets påskefrokost.

 

Sild, frikadeller, fiskefrikadeller med remoulade og hønsesalat – ofte placeret ovenpå en tyk skive rugbrød – kan være et bud på nogle af de retter, du ofte vil tygge dig igennem til en traditionel påskefrokost – og hvordan går det så lige i tråd med low FODMAP diet? Nedenstående stiller skarpt på fiskebordet, det varme bord samt det kolde bord, og giver dig et par gode råd med på vejen.

 

Fiskebordet:

Marinerede sild, karry sild, kryddersild, og hvad de forskellige varianter nu ellers hedder indeholder meget typisk løg. Løg har et højt indhold af FODMAPs, og er derfor ikke egnet på low FODMAP diet. Det kan derfor være fordelagtigt at gå uden om silden på det traditionelle påskebord, såfremt du oplever at din mave reagerer på løg, og kaste din madglæde over nogle af de andre fiske-lækkerier. Her kan rejer, krebsehaler eller fiskefiletten være et godt bud. Rejer og krebsehaler er lækkert på et stykke lyst brød eksempelvis ovenpå Franskbrød med surdej og kerner, langtidshævet, som du finder opskriften på i vores bog Sund Mave toppet med cremet mayonnaise og lidt dild. Den lune og sprøde fiskefilet er der ingen til hindre for at spise på low FODMAP diet, dog skal du være opmærksom på den lækre remoulade, som fisken ofte toppes med, da de fleste færdigproducerede remoulader indeholder række uegnede grøntsager herunder løg. Det er dog i meget små mængder, hvor med flere tåler de færdigkøbte fint. Alternativt kan du med lave din egen remoulade, hvilket er super nemt. Du finder en opskrift på Hjemmerørt remoulade i vores bog.

 

Det varme bord: 

Det varme bord byder ofte på retter såsom lune frikadeller med rødkål, og det smager jo også ganske skønt. Problemet opstår dog bare, når frikadellerne indeholder løg og evt. også hvedemel og almindelig mælk. Heldigvis kan du meget nemt lave de lækreste FODMAP-venlige frikadeller, der helt sikkert bliver et hit på påskebordet.  Løg kan erstattes med finthakket forårsløg – husk det kun er det grønne som kan bruges. Derudover kan hvedemel erstattes med mavevenlig mel eller havregryn (se evt. Alternativlisten) og mælken kan erstattes af laktosefri mælk, såfremt du oplever, at din mave reagerer på laktose. Du kan eventuelt lade dig inspirere af opskriften på sprøde og smagfulde kyllingefrikadeller, som du finder i bogen Sund Mave. Rødkål kan du i følge de nyeste fødevaretest godt spise på diæten. Vælger du den færdigproducerede så tjek lige varedeklarationen igennem for evt. tilsatte FODMAPs, og ellers er hjemmelavet rødkål også super lækkert og nemt at lave.

 

Det kolde bord:

Her finder du ofte mormors hjemmelavet hønsesalat, som hun jo altid har med på påskebordet, men som kan indeholde løg, champignon eller asparges. Heldigvis er der råd at hente, så du fortsat kan nyde lækre pålægssalater såsom mormors hønsesalat ved påskebordet. Rådet er at gå i køkkenet selv. Det er faktisk ganske nemt at lave din egne pålægsalater, og så kan du også selv bestemme indholdet og sammensætte dem lige efter dine præferencer. I bogen Sund Mave kan du finde syv opskrifter på forskellige pålægssalater såsom skaldyrssalat,  skinkesalat, æggesalat tunsalat og så selvfølgelig hønsesalat.

Som inspiration vil vi herunder gerne dele to opskrifter med dig, som bestemt er oplagt her til påske. Den ene er vores hjemmelavet Hønsesalat med purløg og radiser og den anden er vores Skinkesalat med druer og mandler. Begge opskrifter er et udpluk af de pålægssalater du finder i bogen.


Opskrift på hønsesalat med purløg og radiser

I denne salat får kyllingen selskab af sprøde radiser og aromatisk purløg. Simpelt, men lækkert,

Ingredienser (4 pers.)

  • 300 g kogt kylling (eller færdigkøbt)
  • 1/2 bundt radiser
  • 1 bundt purløg
  • 3 spsk. fromage frais eller laktosefri yoghurt
  • 3 spsk. mayonnaise
  • salt og peber

 

Sådan gør du:

Hvis du ikke bruger rester fra en kogt kylling, koges først en hel kylling eller kyllingbryst i en gryde med vand i ca. 1 time  – kyllingen skal være dækket halvt med vand. Du kan også vælge at stege kyllingbryst på panden, hvilket vil give en lidt kraftigere smag. Imens kyllingen tilberedes, skæres radiser i strimler, og purløg hakkes. Når kyllingen er kogt eller færdigstegt, pilles kyllingkødet fra kyllingen i små stykker og køles herefter af. Bland afkølet kyllingekød yoghurt og mayonnaise, og rør godt rundt. Tilsæt herefter radiser. Smag til med salt og peber, og pynt med purløg.

S

TIP: Du kan erstatte purløg og radiser med andre krydderurter og FODMAP-venlige grøntsager. Prøv for eksempel at tilsætte tynde strimler af bambusskud, der har en smag, der kan minde lidt om asparges.

S
Næringsindhold pr. person:
Energi: 455 kJ / 108 kcal
Protein: 11,5 g
Fedt: 6 g
Kulhydrat: 2 g
-herunder fibre: 0 g
 S

S

Opskrift på skinkesalat med druer og mandler

Denne salat har det hele: sprødhed fra grøntsager og mandler, fedme fra mayonnaise, salt fra skinke og sødme fra druer. Den er dermed også et langt sundere alternativ til den klassiske skinkesalat, der kun består at skinke og mayonnaise.

Ingredienser:

  • 200 g kogte skinketern (færdigkøbt eller hjemmelavet)
  • ½ gul peberfrugt
  • 50 g røde vindruer
  • 20 stk. mandler
  • 3 spsk. fromage frais eller laktosefri yoghurt naturel
  • 3 spsk. mayonnaise (eventuelt fedtreduceret)
  • Salt og peber
  • 1 lille bundt persille
  • Citronsaft

 

Sådan gør du:

Hak gul peber, røde druer og mandler groft, og bland dem med skinke, yoghurt og mayonnaise. Smag til med salt, peber, citronsaft og drys med persille.

S

TIP: Du kan også anvende kogt kylling i stedet for skinke. Peberfrugt og vindruer kan erstattes med andre FODMAP-venlige frugter og grøntsager.

S
Næringsindhold pr. person:
Energi: 750 kJ / 179 kcal
Protein: 11,5 g
Fedt: 12,5 g
Kulhydrat: 6 g
-herunder fibre: 0,5 g

 

IMG_7249 (2)

Øverst venstre hjørne: hønsesalat.  Nederst højre hjørne: skinkesalat. De resterende salater finder du i bogen Sund Mave.

 

Og som tidligere nævnt nydes diverse lækre påskeretter ofte ovenpå et stykke rugbrød, som med sit indhold af blandt andet rug, indeholder FODMAPs. Følger du allerede low FODMAP diet, kan du teste din egen tolerance for rugbrød i tolerancenfasen. På den måde kan du blive klogere på hvor meget rugbrød du kan spise. Er du ikke kommet til tolerancefasen endnu eller tåler du rugbrød dårligt, så kan vi anbefale dig at prøve kræfter med vores Glutenfrit grovbrød, som du finder opskriften på i Sund Mave. Som alternativ til det hjemmebagte rugbrød, kan det til tider også være rart med nogle lidt nemmere løsninger. Hertil kan vi anbefale Glutenfrit rugbrød fra Lagkagehuset, Glutenreduceret softkernebrød fra Guldbageren eller én af de mange brødblandinger, der findes på markedet foreksempel Softkernebrød bageblanding fra Rema 1000. Du finder mange flere bud på gode alternativer til eksempelvis rugbrød på vores Alternativliste.

 

Rigtig god påske 🙂

 

påske 3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.