Påsken nærmer sig, og for mange handler det om at samles med familie og venner om et dækket påskebord fyldt med alverdens lækkerier. Men hvad kan et påskebord egentlig byde på, hvis der fortsat skal tages hensyn til low FODMAP diet?

Dagens blogindlæg forsøger at sætte fokus på netop dette, og give dig gode råd og et par opskrifter med på vejen, som du kan afprøve til årets påskefrokost.

Brød:

Til de fleste påskefrokoster hører der noget godt brød til. I bogen Sund Mave – low FODMAP diet og i appen Sund Mave kan du finde forskellige opskrifter på brød. Du kan blandt andet finde opskrifter på “rugbrød” bagt på speltmel, som vil være perfekt til påskebordet.

Du kan også vælge færdigkøbte brød og brødblandinger, som kan anvendes i stedet for almindeligt rugbrød. Find forslag på min alternativliste, som du får adgang til via appen eller når du køber bogen Sund Mave – low FODMAP diet.

Til en påskefrokost kan det også være lækkert meget nogle gode flutes. Prøv for eksempel min opskrift på langtidshævede surdejsspeltflutes.

Fiskebord:

Marinerede sild, karry sild, kryddersild og så videre indeholder meget typisk løg. Løg har et højt indhold af FODMAPs, og er derfor ikke egnet på low FODMAP diet. Det kan derfor være fordelagtigt at gå uden om de sild, hvor du ikke kan undgå at få løg med. Til gengæld vil de fleste godt kunne tåle sild, der har ligget i lage med løg. Du bør afprøve din egen tolerance.

Du kan også kaste dig over andre typer fisk. Det kunne for eksempel være rejer, krebsehaler, røget laks, gravad laks og tunsalat (uden løg).

De fleste kan også spise en fiskefilet uden problemer, da mængden af hvede i form af panering er meget lille. Hvedemel er low FODMAP i små mængder.

De fleste remoulader indeholder række uegnede grøntsager herunder løg. Det er dog i meget små mængder, hvor med de fleste tåler remoulade fint. Monash har desuden testet en tysk remoulade til at være low FODMAP.

Alternativt kan du lave din egen remoulade, hvilket er super nemt. Du finder opskriften på min low FODMAP udgave af remoulade lige HER.

Det varme bord: 

Det varme bord byder ofte på retter som lune frikadeller, og selvom det smager skønt, så indeholder de fleste frikadeller løg.

Heldigvis kan du meget nemt lave FODMAP-venlige frikadeller. Løg kan erstattes med finthakket forårsløg – husk det kun er det grønne, som kan bruges. Derudover kan hvedemel erstattes med glutenfri mel, speltmel eller havregryn. Mælk kan erstattes af laktosefri mælk, hvis du har laktoseintolerance.

Du kan også prøve min opskrift på lammefrikadeller med mynte og rosmarin.

Skinke og lammekød er andre typer kød, som du måske finder på påskebordet og som du kan spise på diæten. Husk dog at være opmærksom på løg og hvidløg.

Det kolde bord:

Til påske serveres ofte forskellige pålægssalater, men mange af disse kan indeholde løg. Hønsesalat kan for eksempel også indeholde asparges. Tolerancen er forskellige fra person til person, og du bør derfor teste din egen tolerance.

Du kan også give dig i kast med dine egne pålægssalater, hvilket faktisk ikke er så svært at lave. Prøv for eksempel denne luksus æggesalat med avokado eller denne lynhurtige tunsalat.

I bogen Sund Mave – low FODMAP diet kan du desuden finde opskrifter på low FODMAP skaldyrssalat, skinkesalat, æggesalat, tunsalat og hønsesalat.

Som inspiration får du to af opskrifterne fra bogen herunder.


Opskrift på hønsesalat med purløg og radiser

I denne salat får kyllingen selskab af sprøde radiser og aromatisk purløg. Simpelt, men lækkert.

Ingredienser (4 pers.)

  • 300 g kogt kylling (eller færdigkøbt)
  • 1/2 bundt radiser
  • 3 spsk. finthakket purløg
  • 3 spsk. skyr eller yoghurt naturel (eventuelt laktosefri)
  • 3 spsk. mayonnaise
  • Salt og peber

Sådan gør du:

Hvis du ikke bruger rester fra en kogt kylling, koges først en hel kylling i ca. 1 time  – kyllingen skal være dækket halvt med vand. Du kan også koge kyllingebryster. De skal kun koges i omkring 20-30 minutter.

Imens kyllingen tilberedes, skæres radiser i strimler og purløg hakkes. Når kyllingen er kogt, pilles kyllingekødet fra kyllingen i små stykker og køles herefter af. Bland afkølet kyllingekød yoghurt og mayonnaise, og rør godt rundt. Tilsæt herefter radiser. Smag til med salt og peber, og pynt med purløg.

TIP: Du kan erstatte purløg og radiser med andre krydderurter og FODMAP-venlige grøntsager. Prøv for eksempel at tilsætte tynde strimler af bambusskud, der i denne sammenhæng fungerer lidt som asparges.

Næringsindhold pr. person:

Energi: 455 kJ / 108 kcal

Protein: 11,5 g

Fedt: 6 g

Kulhydrat: 2 g

-herunder fibre: 0 g


Opskrift på skinkesalat med druer og mandler

Denne salat har det hele: sprødhed fra grøntsager og mandler, fedme fra mayonnaise, salt fra skinke og sødme fra druer. Den er dermed også et langt sundere alternativ til den klassiske skinkesalat, der kun består at skinke og mayonnaise.

Ingredienser:

  • 200 g kogte skinketern (færdigkøbt eller hjemmekogt)
  • ½ gul peberfrugt
  • 50 g røde vindruer
  • 20 stk. mandler
  • 3 spsk. skyr eller yoghurt naturel (eventuelt laktosefri)
  • 3 spsk. mayonnaise (eventuelt fedtreduceret)
  • Salt og peber
  • 1 lille bundt persille
  • Citronsaft

Sådan gør du:

Hak gul peber, røde druer og mandler groft, og bland dem med skinke, yoghurt og mayonnaise. Smag til med salt, peber, citronsaft og drys med persille.

TIP: Du kan også anvende kogt kylling i stedet for skinke. Peberfrugt og vindruer kan erstattes med andre FODMAP-venlige frugter og grøntsager.

 

Næringsindhold pr. person:

Energi: 750 kJ / 179 kcal

Protein: 11,5 g

Fedt: 12,5 g

Kulhydrat: 6 g

-herunder fibre: 0,5 g

 

Øverst venstre hjørne: hønsesalat.  Nederst højre hjørne: skinkesalat. De resterende salater finder du i bogen Sund Mave.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.