Jeg faldt over flere variationer af denne opskrift på Pinterest, og blev så forelsket i idéen, at jeg måtte prøve den selv! Og resultatet blev fantastisk!

Det krævede dog et par forsøg. Jeg lavede først chokolademoussen med mørk chokolade med 70 % kakaoindhold, og det blev altså en meget tung sag både i smag og i konsistens. Anden gang blev med en mildere mørk chokolade med omkring 50 procent kakaoindhold, og så blev den fantastisk god! Det er dog vigtigt, at du anvender en mørk chokolade af god kvalitet, så smagen bliver i top.

Idéen med chokolade-jord og et lille grønt skud af mynte synes jeg simpelthen er så fint her til foråret. Derfor tænker jeg, at denne dessert vil være perfekt på et påskebord. Og heldigvis kan den tilberedes flere dage før og stå klar i køleskabet til gæsterne kommer.

Opskriften er low FODMAP, lav laktose og glutenfri (husk at anvende glutenfri chokolade, hvis den skal være glutenfri).

 

chokolademousse

 

Ingredienser (6 personer)

Chokolademousse:

  • 200 g mørk chokolade (cirka 50 % kakaoindhold)
  • 20 g ægte smør
  • 2 hele æg (hvis retten serveres for børn, gravide, ældre og svækkede syge, bør der ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger anvendes pasteuriserede æggehvider og æggeblommer)
  • 15 g sukker
  • 2 dl piskefløde (eventuelt laktosefri)

Chokolade-jord:

  • 80 g sukker
  • 80 g mandelmel (eller 80 g valnødder eller pecannødder, som males til mel)
  • 50 g rismel eller boghvedemel
  • 35 g ægte kakaopulver
  • 40 g ægte smør

Pynt:

  • Friske mynteskud
  • Eventuelt små blomster, fx stedmoderblomster

 

Sådan gør du

Først laves chokolademoussen. Sæt en gryde med vand i kog. Kom chokolade og smør i en skål, og placer denne ovenpå vandbadet. Lad chokolade og smør smelte, og tag herefter skålen væk fra vandbadet. Overfør nu den smeltede chokolademasse til en stor skål.

Del æggene i blommer og hvide i hver deres skål. Pisk æggeblommer i chokolademassen. Pisk herefter fløden til flødeskum (hård flødeskum), og vend den forsigtigt i chokolademassen. Pisk herefter æggehvider og sukker til en blank og fast marengsmasse, som holder faconen, når skålen vendes på hovedet. Vend forsigtigt den piskede æggehvidemasse i chokolademoussen. Fordel chokolademoussen i 6 glas, dæk dem grundigt til og sæt dem på køl i minimum 4 timer inden servering.

Herefter laves chokolade-jorden. Tænd ovnen på 150 grader varmluft. Beklæd en bradepande med bagepapir. Hvis du anvender valnødder eller pecannødder blendes disse til mel i en foodprocessor eller lignende. Bland nøddemel og de øvrige tørre ingredienser i en skål og rør godt sammen. Smelt smør, og hæld den smeltede smør i den tørre blanding. Rør det hele grundigt sammen, og hæld “jorden” ud på bagepladen. Hvis den klumper meget, så brug en gaffel eller et piskeris til at løsne massen til mindre klumper. Bag i cirka 15 minutter indtil den er sprød. Lad den køle helt af, og opbevar den herefter i en glasbeholder eller lufttæt dåse indtil servering.

Ved servering toppes chokolademoussen med chokolade-jord, og en lille mynte-top samt eventuelt en blomst sættes ned i jorden.

 

chokolademousse 2

 


Næringsindhold pr. person:

Energi: 2464 kJ / 585 kcal

Protein: 10 g

Fedt: 40 g

-heraf mættede fedtsyrer: 21 g

-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 6,5 g

-heraf flerumættede fedtsyrer: 1 g

Kulhydrat: 45 g

Kostfibre: 4,5 g