Irritabel tarm (ofte forkortet IBS) er en såkaldt funktionel tarmlidelse. Det betyder, at tarmens funktion er ændret på en sådan måde, at der opstår meget ubehagelige og generende symptomer såsom mavesmerter, oppustethed, øget luftudvikling, unormal rumlen og knurren, vekslende afføring og kolik-lignende smerter. Man kan også opleve pludselig afføringstrang samt slim i afføringen. Irritabel tarm forekommer hos omkring 1 ud af 5 personer og er derfor en meget hyppig lidelse.

Vi kender ikke den fulde årsag til irritabel tarm. Gennem de seneste år har man dog fundet ud af, at kost og livsstil har stor indflydelse på symptomerne ved irritabel tarm og kan derfor være med til at lindre symptomerne. Generelt kan tarmen blive påvirket af en række ting, som for personer med irritabel tarm ofte mærkes tydeligere end raske personer, da tarmen er særlig følsom overfor påvirkninger. Tarmen kan både overstimuleres og forårsage øget luftudvikling, diarré og mavesmerter, men den kan også understimuleres hvilket kan føre til forstoppelse, mavesmerter og kvalme. Det er både bestemte fødevarer, livsstil og psykiske forhold, der kan resultere i disse over- og understimuleringer.

Nogle gange er det nok at ændre mindre ting i kosten og livsstilen for at få det bedre. Andre gange er det desværre ikke nok. Her kommer en diæt kaldet “Low FODMAP diet” ind i billedet. Denne videnskabeligt dokumneterede diæt indebærer, at man begrænser madens indhold af såkaldte FODMAPs, som er en række kulhydrater (sukkerstoffer), der optages ringe i tyndtarmen og derfor bliver gæret af bakterier i tyktarmen. FODMAPs er ikke skadelige eller usunde, men på grund af deres egenskaber kan de føre til de nævnte ubehagelige og generende symptomer fra mave og tarm hos personer med irritabel tarm. Diæten har i studier vist sig at være en effektiv behandling mod irritabel tarm.

FODMAPs findes i en lang række fødevarer, og det kan i starten virke uoverskueligt at skulle starte på diæten. Da FODMAPs er kulhydrater, findes de kun i fødevarer, hvor der findes kulhydrater i. Det drejer sig blandt andet om frugt, grøntsager, kornprodukter, nødder, kerner, bælgfrugter, mælkeprodukter, visse sukkertyper mm. Til gengæld findes der ikke FODMAPs i fødevarer, som kun indeholder protein og fedt, det vil sige kød, fisk, æg og fedtstoffer som olie og smør. Disse fødevarer indeholder kun FODMAPs, hvis de er tilsat kulhydrater (for eksempel grøntsager i kødfarsen). Det er mange fødevarer, der skal undgås på diæten. Nogle er de mest besværlige inkluderer løg, hvidløg, hvede, rug og byg. Med den rette vejledning kan det dog lade sig gøre at finde alternativer, der gør det lettere at følge diæten. Desuden oplever de fleste, at afsavnet er det hele værd i forhold til, hvor markant bedre, de får det på diæten.

Jeg opdeler overordnet FODMAP diæten i to faser: opstartsfasen og tolerancefasen. I opstartsfasen undgår du alle FODMAPs for at teste om diæten virker for dig. I tolerancefasen genindfører vi de forskellige FODMAPs i en lav mængde for at teste hvor meget, du tåler. På den måde kan du muligvis genindføre nogle fødevarer i kosten, som du i opstartsfasen var nødt til at udelade, hvilket gør livet med low FODMAP diet lidt lettere.

Idet low FODMAP diet er en kompliceret diet og indebærer udelukkelse af en lang række sunde fødevarer, er det altid min anbefaling at du søger hjælp hos en diætist, der har specialiseret sig i diæten. På den måde sikrer du, at du har forstået diæten fuldt ud, og du får samtidig hjælp til at sikre en optimalt sammensat kost. Med den rette vejledning kan det sagtens lade sig gøre at leve en normal hverdag på diæten, og de der oplever forbedring i deres symptomer vil opleve, at det er det hele værd.

 

SE OGSÅ DE TO BØGER, JEG HAR SKREVET OM IRRITABEL TARMSYNDROM

Forside til bogen

Fodmap_cover_457x292_1-960x1490[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÆS MERE OM IBS

Gode hjemmesider:

APPs til telefon

  • The Monash University Low FODMAP diet APP til android og iPhone
  • FODMAP diet – Muusmann’s forlag APP til android og iPhone