Dette er en opskrift, som jeg egentlig har lavet gennem flere år, og som jeg nu vil dele med jer. Det er faktisk slet ikke så svært at lave sin egen mayonnaise, og det vil helt sikkert imponere dine gæster, hvis du severer hjemmerørt mayonnaise i stedet for den færdigkøbte! I denne opskrift får mayonnaisen et tvist fra timian, hvilket giver en vidunderlig smag. Kombineret med hårdkogte æg og sprød bacon, er der ikke et øje tørt.

Du kan spise disse lækre æg en weekend, hvor du har god tid. De vil også gøre sig fantastisk i madpakken, hvis du laver en stor portion, så der er nogle i overskud! Selv serverer jeg dem ofte i forbindelse med påske eller andre mærkedage, hvor æg som regel kommer på frokostbordet.

Hvis du vil snyde og lave en hurtigudgave kan du naturligvis anvende en købt mayonnaise. Hvad der er næsten endnu mere smart er, at du kan købe færdigstegt bacon, hvis det skal gå virkelig stærkt eller du ikke gider at fedte med at stege den selv.

 

Ingredienser (4 personer)

Fyld:

  • 6 skiver bacon (eventuelt kalkunbacon, som er fedtfattigt)
  • 4 hele æg

Mayonnaise:

  • 1 æggeblomme (du kan godt anvende æggeblomme fra et almindeligt æg, men Sundhedsstyrelsen anbefaler du anvender pasteuriseret æg, hvis retten spises af gravide, børn, ældre eller svækkede syge)
  • 1/4 tsk. salt
  • 1 tsk. citronsaft eller eddike
  • 1 dl raps- eller olivenolie
  • 1 tsk. sennep (kan udelades)
  • 2 tsk. frisk timian eller 1 tsk. tørret

 

Sådan gør du

Start med at koge æggene, så de er hårdkogte. Lad dem køle af i iskoldt vand.

Steg bacon sprødt på en pande, og lad det afkøle.

Kom æggeblomme, salt og citron/eddike i en skål. Pisk grundigt sammen i 2 minutter med en elpisker. Pisk herefter olien i dråbevis, indtil æggeblommen begynder at blive tykflydende. Herefter tilsættes olien i en tynd stråle imens der piskes. Det er vigtigt, at du tilsætter olien meget langsomt i starten, da mayonnaisen ellers vil skille. Tilsæt til sidst timian og sennep, og pisk det sammen.

Halver æggene, og anret med cirka 1 tsk. mayonnaise på hvert halve æg. Anvend gerne en sprøjtepose med tyl. Gem resten af mayonnaisen i et glas eller en bøtte i køleskabet. Pynt med sprød bacon og eventuelt lidt timian.

 

æg med mayo

 


Næringsindhold pr. person:

Energi: 770 kJ / 183 kcal

Protein: 9,5 g

Fedt: 16 g

-heraf mættede fedtsyrer: 3 g

-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 7,5 g

-heraf flerumættede fedtsyrer: 4 g

Kulhydrat: 0,5 g

Kostfibre: 0 g